Stel cookie voorkeur in

Bezoek Melkveebedrijf Van Goch & KDV de Vrijbuiter

In het kader van het kernconcept Binding zijn op dinsdag 17 april de Kikkers en Vlinders en op donderdag 19 april de Meerkoeten en Libellen op bezoek geweest bij Melkveebedrijf Van Goch & KDV de Vrijbuiter voor een rondleiding in en rond de stallen. Na de verstilling gingen we met de bus naar Hedel waar we door Lilian en Mathé hartelijk en gastvrij ontvangen werden op hun boerderij; in een korte introductie legden ze ons -zittend op strobalen tussen het geloei van de nieuwsgierige koeien en om ons heen draaiende boerderijkatten- uit wat we deze ochtend gingen zien en horen. Daarna zijn we in twee groepen uiteen gegaan. De ene groep ging bij het kinderdagverblijf hun tussendoortje eten, spelen en rondstruinen op het buitenterrein, de anderen kregen een rondleiding van Mathé.
 

Bij de ‘babykamer’ stonden de jonge kalfjes. Een kalfje van één week oud weegt ongeveer 40 kg, een volwassen koe wel 600 tot 650 kg. Hij drinkt dan alleen nog melk, maar zo snel als mogelijk gaat hij naast brokken, gedroogd gras eten. De grote koeien krijgen ook granen als bijvoorbeeld maïs en eiwitten. Van maïs krijgen de koeien veel energie. Deze maïs en het gras verbouwt de boer zelf in de zomer en slaat dit op als wintervoer. De koeien hebben een soort zender om die bepaalt en bijhoudt hoeveel brokken uit de silo komen. Dit is ook verbonden met een app. Zo kan de boer zien hoeveel de koe eet en of er een koe misschien ziek is. Als de koe klaar is met eten, gaat hij herkauwen. Hij heeft wel 4 magen en één uier met 4 spenen. We zijn erachter gekomen dat een koe pas melk geeft nadat hij zijn eerste kalfje heeft gehad. Daarna geeft hij ongeveer een jaar lang melk, net als bij onze mama’s. Dat komt omdat wij allemaal zoogdieren zijn! Elke koe geeft wel 30 liter melk per dag; 2 keer per dag worden de koeien gemolken, de melk gaat dan in een grote tank. Uit de koe is de melk 38 graden en in de tank wordt de melk terug gekoeld tot ongeveer 3 graden. Zo blijft de melk goed. ’s nachts wordt de melk opgehaald door Campina en naar de fabriek gebracht. Daar wordt er behalve melk ook kaas, yoghurt en ijs van gemaakt.
 

De boerderij wekt zelf zijn energie op door middel van zonnepanelen en kan daar zowel het bedrijf, de woning als het kinderdagverblijf van stroom mee voorzien. Deze dag hebben we onze kennis rond energie opwekken, boerderijdieren, samenwerken en diverse planten en hun eigenschappen vergroot. Daarnaast hebben we heerlijk gespeeld op fietsen en karren en gerend en gestoeid op de immense grasheuvels. Natuurlijk moeten we het kroelen met konijnen, poezen, ezels en kippen niet vergeten. Samen optrekken, elkaar helpen en genieten van het lekkere weer doet de verbondenheid groeien. Het opruimen van afval en gebruikte spullen werd met veel respect gedaan.

Kortom een heerlijke dag op de boerderij, waar we met plezier op terug kunnen kijken.