Stel cookie voorkeur in

Nieuwsbrief november 2018

22-11-2018

NEED TO KNOW

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Via deze digitale nieuwsbrief willen we u informeren over het volgende:

Nieuws uit de units

Team: Gisteren is Marieke bevallen van een zoontje. Duuk en zijn mama maken het prima en zijn al intens aan het genieten van elkaar. Van harte proficiat Marieke en Dirk, veel geluk met zijn drietjes!

Belgin is in verband met een rughernia helaas voor langere tijd afwezig. Vanaf deze week komt u daarom op maandagen en dinsdagen Charlotte Lubbes tegen op de vloer in unit 2. Wij wensen Belgin veel beterschap en heten Charlotte van harte welkom. Een ander nieuw gezicht is dat van Sanne van Sandvoort, zij gaat Sanne van Asseldonk tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen op woensdag, donderdag en vrijdag. Welkom Sanne! Charlotte en Sanne stellen zich in de volgende nieuwsbrief aan u voor.

Dit schooljaar komt u op school een aantal stagiaires tegen. Deze keer maakt Simone van de gelegenheid gebruik om zich aan u voor te stellen.

Mijn naam is Simone Hoksbergen, ik ben 47 jaar en woon samen met mijn man en twee zoons van 12 en 15 jaar in ’s-Hertogenbosch. Dit schooljaar loop ik op vrijdag stage bij Wittering.nl in unit 3. Ik volg de zij-instroomopleiding bij PABO Eindhoven en ben dus leerkracht in opleiding. Zes jaar geleden ben ik begonnen als leerkrachtondersteuner bij Kindcentrum de Haren in ’s-Hertogenbosch en momenteel werk ik daar vast als leerkracht in de onderbouw en middenbouw. Ik geef daar voornamelijk lessen beeldende vorming. Ik vind het boeiend om met kinderen van diverse leeftijden te werken, kinderen zijn een grote inspiratiebron en ik leer dagelijks van hun onderzoekende houding en open mindset. Ik wilde heel graag bij Wittering.nl komen werken vanwege de onderwijsvernieuwende aanpak, ook het werken met kernconcepten sprak me aan. In het verleden heb ik de Kunstacademie afgerond, deze kennis en vaardigheden zal ik in unit 3 waar mogelijk zeker inzetten en toepassen. Het werk in unit 3 vormt de basis voor al mijn praktijkopdrachten voor de PABO. Ik ga dit schooljaar dus veel leren bij Wittering.nl. We gaan elkaar zien! Groetjes Simone

Breinplein: Tijdens de kwartaalstart is de nieuwe naam van de taal- rekenruimte onthuld: Breinplein. De activiteiten die in deze ruimte plaatsvinden hebben vooral te maken met het eigen maken van specifieke taal- en rekenvaardigheden. Dit zijn zogenaamde automatiseringsprocessen die je met veel oefenen steeds sneller en beter kunt. In de hersenen/het brein worden de nauwelijks zichtbare verbindingen van eerst 'geitenpaadjes', steeds duidelijker en vormen uiteindelijk een 'olifantenpad/snelweg'. Zonder nadenken zetten we deze vaardigheden overal in, zoals we ooit van leren lopen met vallen en opstaan, langs de rand van de salontafel, nu vlot enkele kilometers lopen zonder te vallen. Hoe mooi dat we nu op het Breinplein oefenen op vaardigheden die we op andere plaatsen zoals in .comPlaza, het atelier en het Eurekaplein inzetten!

Schoolhond Lara: De eerste week van onze schoolhond zit er alweer op. De kinderen zijn enthousiast en houden uit zichzelf al goed rekening met Lara: geen potloden of gummen op de grond....opruimactie van zwerfafval op het schoolplein en tussen de fietsenrekken....ssst zachtjes lopen en praten want Lara slaapt.... Wel lastig om zo’n schattige puppy in training niet te aaien, toch snappen de kinderen heel goed dat Lara op dit moment leert om rustig te blijven, zeker als ze ook nog in de hoogte groeit. Af en toe doet Lara al mee met het aanbod op het breinplein, bijvoorbeeld met rekenen: splitsen met hondensnoepjes (hoeveel heeft Lara er opgegeten?) en met spelling: waarom schrijf je hond met een -d? In de kringmomenten leert Lara al om op een eigen kleedje te zitten en Melanie leert haar met een clicker dat ze de aandacht moet geven. Tussendoor slaapt Lara nog heeeeel veel uurtjes in de puppyren op de werkvloer aangezien ze pas 8 weken oud is. Sommige kinderen hebben aangegeven dat ze school nu al leuker vinden en wanneer je boos of verdrietig bent zien we ook dat Lara al snel helpt om je op andere gedachten te brengen. Eventjes een luchtje scheppen tijdens het uitlaten helpt ook.

Sinterklaas: Maandag 26 november mogen alle kinderen hun binnenschoen zetten, we hopen dat de Sint ze de volgende ochtend allemaal gevuld heeft. Op dinsdag 4 december vieren we Sinterklaas op school. Woensdag 5 december is er een studiedag en zijn alle kinderen vrij. In de sinterklaasweek wisselen de gymdagen van unit 2 en unit 3 eenmalig om. Unit 3 heeft op dinsdag 4 december gym en unit 2 op maandag 3 december. Wilt u thuis ook al lekker in de sinterklaasstemming komen? In unit 1 en 2 oefenen we op school een dans om de Sint welkom te heten als hij onze school bezoekt. Thuis oefenen kan via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=WixKfhzoiTM.

Voorstellingen unit 3: Op dinsdag 27 november bezoekt unit 3 onder schooltijd de voorstelling Legends in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. BonteHond onderzoekt de drang om aan de sleur van het dagelijkse leven te ontsnappen. Larpen is zo’n nooduitgang. Een manier om je te meten met helden en heldinnen uit fantasyboeken en films... De voorstelling duurt tot 13:30 uur. We verwachten de bussen om 14:00 uur weer terug op school.

Op dinsdag 11 december bezoekt unit 3 de voorstelling TRASH! in Perron-3 in Rosmalen. Harrie, Sjakie en Henk werken bij de afvalstoffendienst. Inzamelen, scheiden, sorteren. Mooi werk! Flessen bij het glas, behuilde liefdesbrieven bij het oud papier. Maar het kan leuker. Want stel nou dat je de stortplaats als berg inspiratie ziet? Als vele kubieke meters grondstof voor muziek... We bezoeken deze voorstelling onder schooltijd en gaan op de fiets van school naar Perron-3 en terug. We vragen alle kinderen van unit 3 deze dag dus met de fiets naar school te komen.

Voorstelling unit 2: Op dinsdag 11 december bezoekt unit 2 de voorstelling de Jokkebrokker in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. Het thema van deze voorstelling is: hoe werkt de waarheid? Karel Liegenie is goochelaar. Maar zijn trucs gaan steeds vaker mis. Op het toneel verdwijnt alles de hele tijd echt!  De circusbaas vindt het fantastisch: Karel lijkt werkelijk te kunnen toveren. Kassa! Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader normaal doet. En dat hij haar vertelt hoe zijn trucs werken. Hij moet haar de waarheid vertellen. Maar kan hij dat wel... De voorstelling duurt tot 13:30 uur. We verwachten de bussen om 14:00 uur weer terug op school.

Kerst: Op vrijdag 21 december vieren we kerst op school. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om samen met ouders/verzorgers en kinderen een lampionnentocht door de wijk te lopen. Voor lampionnen wordt gezorgd. Bent u niet in de gelegenheid om uw eigen kind(eren) tijdens deze tocht te begeleiden, dan vragen wij u de hulp van een andere ouder in te schakelen of dit te melden bij één van de volwassenen van de unit van uw kind. We vertrekken om 08:00 uur vanaf school en verwachten rond 10:00 uur weer terug te zijn. Aansluitend is er een 'Stuif 's in', u bent van harte uitgenodigd om op school te blijven om de voordrachten van de kinderen bij te wonen.Edukans Schoenmaatjes: Spelen en leren is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Om kinderen in Nederland ervan bewust te maken dat ze kinderen in ontwikkelingslanden een kans kunnen geven op een (goede) start in het onderwijs heeft Edukans de actie 'Schoenmaatjes' op touw gezet. Kinderen versieren een schoendoos en vullen deze met schoolspulletjes, toiletartikelen en speelgoed. De schoenendozen gaan o.a. naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen. Meer informatie vindt u in de folder en op de website. Op initiatief van Grace Galdos (mama van Xavier, unit 3) kunnen kinderen uit unit 2 en 3 de komende dagen deelnemen aan deze actie. Mogelijk komt uw kind dus thuis met een schoendoos en de vraag deze te vullen voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Het is fijn als de gevulde schoendozen uiterlijk donderdag 29 november om 17:00 uur weer terug op school zijn. Let op! Aangezien het initiatief via SAP loopt, worden alle dozen daar centraal verzameld en zijn de €6,- verzendkosten NIET nodig! Wel dienen deelnemers rekening te houden met het ‘verlanglijstje’ met de spulletjes die erin mogen. 

Overvliegen: Het volgende overvliegmoment is verschoven van 1 februari naar 25 januari.

Eierverkoop: De komende maanden verkoopt Miranda Tiebosch (mama van Lieke en Thijs) eieren op school. De winst van de verkoop gaat naar de schooltuin. Er zijn eieren in maat M en dubbeldooiers XXL te verkrijgen. De eieren zijn te bestellen en af te halen in de speciale eierkast in het trappengat op de begane grond. Het bestelformulier en geldpotje vindt u, evenals de eieren zelf, in deze kast. Neemt u zelf een doosje en gepast geld mee.

Oudervereniging

Save the date: Met een 'playful mind' leer je het meest en ben je het meest creatief. Alle aanwezigen op de kwartaalstart van 13 november hebben dat aan den lijve ondervonden op een druk bezochte avond over 'spel als leermachine'. Op woensdagavond 6 februari geven we hier een vervolg aan met een bijeenkomst voor ouders waarin we samen met een spreker dieper ingaan op dit thema. Noteer deze datum alvast in uw agenda! Meer info volgt in een volgende nieuwsbrief.

Ouderbijdrage: Ook dit jaar lopen de betalingen van de ouderbijdrage via iDeal goed. Inmiddels is er al bijna €15.000 binnen (voor 247 kinderen). We willen u graag bedanken voor uw vlotte medewerking. Nog maar enkele bijdragen te gaan.

BSO

Bereikbaarheid: Bent u iets vergeten door te geven, bijvoorbeeld uw kind komt niet of mag eerder naar huis, dan kunt u ons het beste bereiken op de volgende nummers: 06-18405998 of 0618405997. Wij zijn tussen 13:30 uur en 18:30 uur helaas niet altijd in de gelegenheid om de mail te lezen.

Intercom: Graag herinneren wij u eraan dat wij vanaf 17:00 uur voor het overzicht en de veiligheid de deur op de knip doen. Naast de deur hangt een bel, waarmee u ons kunt bereiken. Via de intercom kunnen wij dan de deur openmaken. Bij deze de vraag om de buitendeur altijd te sluiten!

Studiedag 5 december: Op 5 december heeft school een studiedag, de bso is de hele dag geopend. Heeft u voor deze dag opvang nodig? Via de groep of de mail bso@wittering.nl kunt u opvang aanvragen.

Kerstvakantie: Heeft u nog opvang nodig tijdens de kerstvakantie? Er zijn nog enkele plekjes vrij! U kunt uw aanvraag sturen naar: jvdven@kcdgw.nl.

NICE TO KNOW

Oliebollenbingo: Op vrijdag 28 december organiseert SJV de jaarlijks terugkerende oliebollenbingo. De bingo is bedoeld voor alle kinderen uit groep 4 t/m 8. De entree bedraagt € 2,50 per kind. Meer informatie leest u op de poster.

Opendagen VO: Een overzicht van de open dagen in het voortgezet onderwijs vindt u hier.

Gezinsvieringen Laurentiuskerk: klik hier voor een overzicht van vieringen tot aan Kerstmis.

WereldLichtjesDag: Op zondagavond 9 december bent u op het Rodenborch College van harte welkom voor een hartverwarmende bijeenkomst met zang, dans en muziek in het kader van WereldLichtjesDag. Wilt u ook een kaars aansteken? samen herdenken? Elk kaarsje vertelt een verhaal, elk overleden kind wordt gemist, door de tijdzones ontstaat er 24 uur lang een lint van licht. Meer informatie vindt u op de flyer.